Бифидотерапията като съпътстващо лечение на онкозаболявания

Бифидотерапията като съпътстващо лечение на онкозаболявания

6 декември 2019
  • Сподели:

Вътрешната среда на организма изисква постоянство в условията, за да сме здрави и да функционираме пълноценно – постоянна температура, постоянно Ph и постоянно и балансирано количество на бактериите, които подпомагат вътрешните процеси в тялото.

 

Това вътрешно равновесие наричаме “хомеостаза“ и за съжаление може да бъде много по-крехко, отколкото предполагаме. Факторите, които могат да го нарушат варират от обикновен ежедневен стрес и травми до агресивно лечение на болестни състояния, като например от антибиотична терапия и химио и лъчетерапия за третиране на ракови клетки.

 

Доказано е, че когато няма нарушения в хомеостазата тялото само изхвърля канцерогенните вещества, които сме поели от външната среда и елиминира токсините, които биха могли да доведат до мутационни процеси в клетките и да предизвикат ракови заболявания. При болните от левкимия пациенти например се установява значителен спад в нивото на бифидо и лактобактерии. По същата причина и все по-често се дискутира и че една от основните причини за възникване на рак на дебелото черво е промяната на състава на чревната микрофлора и дефицитът на полезните бактерии.

 

Ако обаче превенцията на ракови заболявания и възстановяването след стрес изглежда да е сравнително лесно, стига да се вземат навременни мерки, то възстановяването от противотуморните терапии е изключително тежък и бавен процес.

 

Химио и лъчетерапията са сред най-агресивните методи за лечение. Макар и успешно да се борят с рака, покрай мутиралите клетки неминуемо биват засегнати и някои от здравите. Сред най-уязвимите от тях са именно онези бактерии, които ни пазят от инфекции. Противотуморното лечение драстично нарушава хомеостазата и от там традиционно следват усложнения: увреждане на стомашната лигавица и червата и нарушения в производството на ензими. Хранителните вещества не се усвояват правилно, за да дават енергия на организма, но за сметка на това в него се натрупват токсини, които затрудняват функциите му допълнително.

 

Гаденето, болките и чувството за немощ се възприемат като напълно нормална част от процеса на лечение чрез химио и лъчетерапия. Това, което не бива да се допуска обаче, са възникващите инфекции в следствие на терапията.

 

Нарушеният баланс между бактериите в човешкия организъм може да причини допълнителни усложнения в лечението, тъй като тялото все по-трудно се справя с възникващите възпаления. Онкоболните са много по-силно застрашени от развиване на вирусни инфекции и проблеми в храносмилателната система и хепатит. Могат да възникнат допълнителни туморни заболявания, като например на шийката на матката, за който причинител е човешкият папилома вирус.

 

Както при лечение с антибиотици, така и при химиотерапия и лъчелечение  лекуващият лекар задължително трябва да изпише и съпътстващо лечение.  То е необходимо на първо място за да подсили организма в битката с болестта, но и също така, за да сведе до минимум пораженията от агресивното основно лечение и да намали страничните ефекти от него.

 

Най-важният компонент от терапията за подсилване на имунитета е бифидотерапията, при която използваме пробиотици и пребиотици, за да възстановим микробиома и хомеостазата. Пробиотиците са  „добрите“ бактерии, които изместват патогените и намаляват риска от инфекции. Пребиотиците от своя страна произлизат от определен вид въглехидрати и представляват несмилаеми фибри, които стимулират естествения растеж и развитие на пробиотиците.

 

С подкрепата на пребиотиците полезните бактерии играят ролята на конкуренция на болестотворните организми, стимулират перисталтиката и изхвърлят токсините преди те да са имали възможност да си взаимодействат с лигавиците и да бъдат усвоени, т.е. преди да се превърнат в канцерогенни фактори.

 

Освен че бифидотерапията ни съдейства за правилно храносмилане, пълноценно усвояване на хранителните вещества и възстановяване на силите, тя оказва и собствено противораково действие. Млечните киселини понижават нивото на PH в тънкото черво и възпрепятстват производството на ензимите, които са свързани с продукция на канцерогени и мутационни процеси в клетките.

 

 Biovestin е резултат от 20-годишен научен опит и редица клинични изпитвания в лабораториите в Новосибирск, Русия. Редица проучвания и данни от клиничната практика доказват добри резултати от употребата му в две направления: профилактика на ракови заболявания и подобряване на поносимостта на химиолечение и лъчетерапия, както и подобряване на резултатите от тях. Изключително високата концентрация на бифидобактерии и лактобактерии действа като силен имуномодулатор за организма. Доказано е, че те са най-ефективни в жива форма, поради което Biovestin се съхранява в течна форма в стъклени флакони от по 12 мл. Всеки флакон съдържа до 1000 пъти повече бактерии от стандартните сухи пробиотици и оказва действието си моментално, още в момента на приемане, тъй като няма нужна от чакане за активацията им.

 

Препоръчително е в целия период на провеждане на химиотерапия да се приема по един флакон Biovestin 3 пъти дневно около половин час преди хранене. В периода между курсовете дозата може да се намали на 2 флакона.

 

Biovestin Lacto е по-подходящ за терапия, съпътстваща лъчелечението, като там препоръчителната доза е един флакон 2 пъти дневно през целия период на провеждането ѝ и 2 седмици след прекратяването ѝ.