Грижа за здравето по време на бременността

Грижа за здравето по време на бременността

5 ноември 2019
  • Сподели:

Влагалището играе изключителна роля за зачеването на детето, но е и най-уязвимата на инфекции част от женската полова система. Здравето му зависи най-вече от крехкия баланс между микроорганизмите, които естествено го обитават през целия живот на жената. Нормалният и здравословен микробиом (линк към статията за микробиома) в тази зона включва различни видове бактерии, като сред тях най-важната е бактерията на Дьодерлайн – млечнокисела бактерия, наречена на  учения, който я е открил.

 

Функцията на бактериите на Дьодерлайн е да поддържа средата във влагалището леко кисела, така че да пречи на развитието и растежа на останалите микроорганизми. В случай, че друг микроб заеме челната количествена позиция, във влагалището започват да се развиват инфекции. Симптомите на възпаленията най-често са сърбеж, парене, както и течение с подозрителна, миризма, цвят или консистенция.

 

Бактериалните и гъбичните инфекции са опасни, не само поради неприятните симптоми, но и заради рисковете в дългосрочен план – безплодие, спонтанен аборт или увреждане на плода.

 

За съжаление именно по време на бременността жените са най-уязвими към инфекции. Причините за това са не само общото отслабване на имунната защита поради изтощението на организма, но и хормоналните промени. Докато се подготвя за раждането матката произвежда по-голямо количество цервикална слуз с алкален характер. Преминавайки през влагалището и в комбинация с по-ниския имунитет, този секрет може да неутрализира киселинността от бактериите на Дьодерлайн и да направи средата подходяща за развитието на болестотворните микроорганизми.

 

Ако добрата хигиена и грижи за здравето са важни за всеки човек, то по време на бременността, изрядността им е от още по-голямо значение. За да се предпазите от инфекции, задължително носете само бельо от естествени тъкани, изпирайте го на по-висока температура и се подсушавайте с хавлиена кърпа внимателно, без агресивно търкане.

 

Препоръчително е още в този рисков период да се вземат допълнителни мерки за имунната защита на организма. Хранителните добавки със съдържание на млечнокисели бактерии могат не само да предотвратят размножаването на вредните бактерии и гъбички, но и спомагат за правилното усвояване на хранителните вещества и стабилизирането на имунната система.

 

Biovestin Lacto e формула, създадена да подкрепи организма на жената по време на цялата бременност. Съдържа изключително висока концентрация на активни, живи лакто и бифидобактерии, които започват своето действие още в момента на приемане. Продуктът може да бъде както изписван като съпътстваща терапия по време на лечение на дисбактериоза, така и ефективна превантивна терапия.