Какво е микробиом?

Какво е микробиом?

8 октомври 2019
  • Сподели:

В ранното си детство всеки от нас се е сблъсквал със забележката „Измий си ръцете, това е пълно с микроби”. От малки се учим, че микробите са наши врагове и трябва да ги избягваме, отмиваме и дезинфекцираме, веднага щом се сблъскаме с тях. Това възпитание е до голяма степен и причината бубонната чума (както и куп други болести) вече да са само част от миналото.

 

Това, което научаваме на по-късен етап обаче е, че не всяка бактерия е враг – има «добри» и «лоши» бактерии, а на крехкото равновесие между тях се крепи здравето на организма. Човешкото тяло живее в симбиоза с огромно количество бактерии -  ние ги снабдяваме с хранителни вещества от отпадните си продукти, а те защитават нас от болестотворните микроорганизми като по този начин играят огромна роля в изграждането на имунитета ни.

 

Има над 160 вида микроби, които живеят в човешкото тяло и именно тях наричаме «микробиом».  В действителност той е толкова голям, че може да се възприема като отделен орган. Само за бактериите в червата ни например е доказано, че могат да тежат до 2 килограма, но те обитават и други части от човешкото тяло – например вагината при жените, където поддържат леко киселинна защитна среда.

 

Както всеки друг орган, така и микробиомът се разболява. Причините могат да бъдат многобройни. Дори част от тях да изглеждат незначителни, проблемите, до които могат да доведат, не са за подценяване. От една страна, причини могат да бъдат употреба на антибиотици, химио или лъчева терапия, или общ срив в имунитета поради някакво заболяване. От друга страна, катализатор за нарушения микробен баланс може да бъде и обикновена част от ежедневието, която не забелязваме - например стрес или промяна в хранителните навици.

 

Когато, поради някоя от гореизброените причини, броят на пробиотичните бактерии в организма намалее, този на болестотворните микроорганизми се увеличава. Дисбактериозата (нарушеният баланс между бактериите) се изразява в почти всеки аспект на здравето - отпадналост, стомашни неразположения и лесна податливост към инфекции от всякакъв тип.

 

Равновесието между бактериите в организма трябва да се поддържа чрез прием на пробиотични продукти в диетата. Такива храни са киселото мляко, кефирът и туршиите например, при чиято ферментация естествено се образуват полезните млечно-кисели бактерии.

 

За възстановяване на вече нарушения микробен баланс обаче е препоръчителен приемът на по-интензивни пробиотици – често и като съпътстващо лечение. Формулата на Biovestin е разработвана в продължение на 20 години в една от най-технологично напредналите клинични лаборатории – в Новосибирск, Русия. В състава на всеки флакон влизат 10 милиарда бифидобактерии в активна жива форма, което позволява незабавния им ефект върху храносмилателната система и защитните сили на организма.