Какво е микробиом?

Какво е микробиом?

8 октомври 2019

В ранното си детство всеки от нас се е сблъсквал със забележката „Измий си ръцете, това е пълно с микроби”. От малки се учим, че микробите са наши врагове и трябва да ги избягваме, отмиваме и дезинфекцираме, веднага щом се сблъскаме с тях. Това възпитание е до голяма степен и причината бубонната чума (както и куп други болести) вече да са само част от миналото.

Това, което научаваме на по-късен етап обаче е, че не всяка бактерия е враг – има «добри» и «лоши» бактерии, а на крехкото равновесие между тях се крепи здравето на организма. Човешкото тяло живее в симбиоза с огромно количество бактерии -  ние ги снабдяваме с хранителни вещества от отпадните си продукти, а те защитават нас от болестотворните микроорганизми като по този начин играят огромна роля в изграждането на имунитета ни.

Има над 160 вида микроби, които живеят в човешкото тяло и именно тях наричаме «микробиом».  В действителност той е толкова голям, че може да се възприема като отделен орган. Само за бактериите в червата ни например е доказано, че могат да тежат до 2 килограма, но те обитават и други части от човешкото тяло – например вагината при жените, където поддържат леко киселинна защитна среда.

Както всеки друг орган, така и микробиомът се разболява. Причините могат да бъдат многобройни. Дори част от тях да изглеждат незначителни, проблемите, до които могат да доведат, не са за подценяване. От една страна, причини могат да бъдат употреба на антибиотици, химио или лъчева терапия, или общ срив в имунитета поради някакво заболяване. От друга страна, катализатор за нарушения микробен баланс може да бъде и обикновена част от ежедневието, която не забелязваме - например стрес или промяна в хранителните навици.

Когато, поради някоя от гореизброените причини, броят на пробиотичните бактерии в организма намалее, този на болестотворните микроорганизми се увеличава. Дисбактериозата (нарушеният баланс между бактериите) се изразява в почти всеки аспект на здравето - отпадналост, стомашни неразположения и лесна податливост към инфекции от всякакъв тип.

Равновесието между бактериите в организма трябва да се поддържа чрез прием на пробиотични продукти в диетата. Такива храни са киселото мляко, кефирът и туршиите например, при чиято ферментация естествено се образуват полезните млечно-кисели бактерии.

За възстановяване на вече нарушения микробен баланс обаче е препоръчителен приемът на по-интензивни пробиотици – често и като съпътстващо лечение. Формулата на Biovestin е разработвана в продължение на 20 години в една от най-технологично напредналите клинични лаборатории – в Новосибирск, Русия. В състава на всеки флакон влизат 10 милиарда бифидобактерии в активна жива форма, което позволява незабавния им ефект върху храносмилателната система и защитните сили на организма.

Последните три месеца от бременността са най-важните за формирането на здраво бебе. Причината е, че точно през последното тримесечие бебешкият организъм получава антителата, които да го предпазват през първите месеци от живота му. Това се случва посредством плацентата, а силата на имунитета на бебето зависи единствено от състоянието на майката и нейната собствена защитна система. По време на бременността е изключително важно майката да бъде в добро здраве, да получава достатъчно хранителни вещества, а токсините да бъдат сведени до минимум.

прочети още

Бактериалните и гъбичните инфекции са опасни, не само поради неприятните симптоми, но и заради рисковете в дългосрочен план – безплодие, спонтанен аборт или увреждане на плода.

прочети още

Акнето е едно от най-разпространените кожни заболявания в света – оказва се, че от пъпките страдат над 80% от тийнейджърите и около 40% от хората в зряла възраст, като за това със сигурност принос имат не само гените, но и съвременният начин на живот.

прочети още

Дисбактериозата, или иначе казано – нарушеният баланс на бактериите в организма, официално не се класифицира като заболяване, но може не само да ни накара да се чувстваме болни, но и само по себе си да стане причина да се разболеем.

прочети още
Бифидотерапията
8 октомври 2019

Бифидотерапията- възможност за подобряване на комплексното лечението на онкологичните заболявания

прочети още
Урология
21 август 2019

Приложението на Biovestin в лечението на остър гноен пиелонефрит позволява:

прочети още
ГИНЕКОЛОГИЯ
21 август 2019

Използването на Биовестин на фона на конвенционалната терапия

прочети още

Пробиотиците “Биовестин” и “Биовестин-лакто” подобряват качеството на живот на онкологично болните и техните семейства.

прочети още

Хранили сте Вашето дете здравословно. Укрепвали неговия имунитет с витамини и въпреки това след първата седмица на посещение в детската градина детето заболява.

прочети още

Грижа за миклофлората по време на бременност.

прочети още